Härdat glas, färg

Härdat glas

Härdat glas, eller tempererat glas, innehåller mekaniska spänningar som innebär att glaset blir mer slagtåligt än vanligt glas. När ett härdat glas går sönder så spricker hela rutan i små bitar i stället för i stora glasskärvor, vilket minskar personskaderisken.

Där det är risk för olyckor är härdat glas därför fördelaktigt – dels på grund av det sätt som glaset går sönder på, dels på grund av att härdat glas är upp till fem gånger starkare än vanligt glas.

Vad används härdat glas till?

Det finns angivna standarder som bestämmer när härdat glas behöver användas. Det gäller bland annat glas som sitter längre ner än 0,6 meter över golv eller mark vid till exempel entré, balkong, räcken och uteplatser. Men härdat glas kan såklart användas var som helst, så om du känner dig tryggare med ett glas som tål mer än den traditionella glasrutan gör, då är härdat glas något för dig.

Härdat glas kan inte skäras eller borras i och kantbearbetning eller slipning bör undvikas. Ta hjälp av oss för att konsultera kring ditt behov och hur vi kan hjälpa dig med härdat glas.

Härdat glas för växthus, uterum och altan

Det kan kännas tryggt att veta att större glaspartier i ditt hem inte kommer gå sönder om någon skulle råka gå in i dem, och slippa oroa sig för att någon kan komma till skada om en ruta går sönder.

Härdat glas är fördelaktigt att sätta in på platser där det rör sig människor och där man vet att det finns risk för att människor går in i det eller att andra föremål kommer i kontakt med glasytan.

Härdat glas till bastu och kamin

Härdat glas tål temperaturskillnader på upp mot 250 grader, vilket innebär att det passar utmärkt till dörrpartier och fönster för både bastu och kamin. I en bastu vill man behålla värmen instängd, vilket innebär att ett tjockare glas som isolerar värmen bättre är fördelaktigt för att inte förlora för mycket energi – speciellt om det är större glaspartier det handlar om. För kaminer är det viktigt att glaset ska tåla de höga temperaturer som en den utsätts för.

Hör av dig till oss för att få hjälp med vilken tjocklek på glaset som passar för dina behov!

Härdat glas som bordsskiva eller duschvägg

Härdat glas är också utmärkt att använda som bordsskivor eller duschväggar. Då vi utsätter bordsskivor för mycket olika vikter och tryck samt andra hårda objekt så är det otroligt viktigt att glaset är slagtåligt.

För duschväggar kan det kännas tryggt att glaset inte spricker på samma sätt som vanligt glas och därmed minskar risken för personskador om det skulle gå sönder.

Vi hjälper dig med härdat glas för mängder av olika behov, kontakta oss så ser vi till att hitta rätt typ av härdat glas för dig!

Boka tid eller kontakta oss!